Cultuuragenda

Oorlog in klaslokaal Xaveriuscollege

Oorlog in klaslokaal Xaveriuscollege bij begin van schooljaar 2010-2011.

Het schooljaar 2010-2011 opent op een wel erg bijzondere manier. We hebben op 1, 2 en 3 september theatergezelschap Laika te gast die in een klaslokaal op onze school hun productie ‘Het gevecht van De Vocht’ in première laten gaan (3 avondvoorstellingen, telkens om 20.30 uur).

De Vocht is een gepassioneerd leraar Duits. Hij brengt al heel zijn carrière jonge mensen de liefde voor taal en literatuur bij. Dat valt hem elk jaar  zwaarder. Dan pleegt een laatstejaars zelfmoord. Volgens de medeleerlingen gaat De Vocht niet vrijuit. Zij verklaren hem de oorlog. De Vocht gaat op de oorlogsverklaring in en bindt de strijd aan.

Het gevecht van De Vocht is het verhaal van een leraar die zich niet meer thuisvoelt binnen de school waar hij werkt. We zien hem in al zijn wanhoop, verdriet, woede en verzet. Tegen wie vecht hij eigenlijk? Tegen de vooruitgang? De tijd? Zichzelf?

Laika speelt deze voorstelling in scholen. Binnen de vertrouwde, maar soms ook beklemmende vier muren van een klaslokaal krijgt Het gevecht van De Vocht een magische mix van herkenbaarheid en fictie. De Vocht laat zijn publiek balanceren op de grens van compassie en onbegrip.

tekst Kai Hensel I bewerking en regie Jo Roets I spel Gert Jochems I dramaturgie en vertaling Caroline Fransens

Voor kaarten en meer info:
 Laika . Boomgaardstraat 215 . 2018 Antwerpen .
+32-(0)3 230 81 9
 info@laika.be . www.laika.be